Agenda

ReLiC organiseert regelmatig lezingen en symposia.

1 april 2016: minisymposium en oratie Fred van Lieburg

Ter gelegenheid van de presentatie van de leerstoel Religiegeschiedenis bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit organiseert ReLiC op vrijdag 1 april 2016 een minisymposium over ‘De einden der aarde: religiegeschiedenis op mondiaal niveau’. De bijeenkomst vindt plaats in zaal 10A-00 op de tiende verdieping van het hoofdgebouw van de VU en begint om 13.30 uur. Aansluitend houdt Fred van Lieburg om 15.45 uur zijn oratie onder de titel ‘De eeuwen der eeuwen: religiegeschiedenis op lange termijn’. De toegang is vrij.

28 en 29 april 2016: Symposium 200 jaar Algemeen Reglement van Bestuur der Nederlandse Hervormde Kerk

Op 7 januari 2016 was het 200 jaar geleden dat Koning Willem I de Gereformeerde Kerk in de voormalige Republiek der Verenigde Nederlanden voorzag van een nieuwe kerkorde. Daarmee veranderde het samenstel van zeven provinciale synodes in een nationale, centraal geleide kerkorganisatie, die als zodanig zou voortbestaan tot de invoering van de Hervormde Kerkorde van 1951. In samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis organiseert ReLiC op donderdag 28 en vrijdag 29 april 2016 een tweedaags symposium over de betekenis van het Algemeen Reglement. Sprekers zijn onder meer Joke Roelevink, Jeroen Koch, Arjan Plaisier, Roel Kuiper en Wim Deetman. Zie het document Ramp of redding? voor meer achtergrondinformatie.


ARCHIEF

4 november 2015: Lancering Website Geheugen van de VU

De Historische Commissie VU lanceert tijdens een speciale bijeenkomst op 4 november 2015 de website ‘Geheugen van de VU’. Dit is het virtuele herinneringsplatform van de Vrije Universiteit Amsterdam. Door middel van de site wordt de geschiedenis van de VU zichtbaar gemaakt en het onderzoek ernaar gestimuleerd.

Bekijk hier alvast bijzondere filmfragmenten van de Calvijnherdenking aan de VU in 1959.

3 december 2015: Promotie + Seminar Religiegeschiedenis

Op donderdag 3 december 2015 hoopt Huib Uil, gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland, te promoveren op het proefschrift: De scholen syn planthoven van de gemeente. Het onderwijs in Zeeland en Staats-Vlaanderen, 1578-1801. Aanvang 11.45 in de aula van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. Promotoren zijn Fred van Lieburg (VU) en Stefan Ehrenpreis (Universität Innsbruck). Een handelseditie verschijnt bij Marberg Media.

Na de promotie houdt Prof. Ehrenpreis een openbare gastvoordracht onder de titel: ‚Die Interpretation aussereuropäischer Religionen um 1700. Ein Anfang der modernen Religionswissenschaft?‘ Aanvang 15.30 in de filmzaal van de Protestantse Theologische Universiteit (hoofdgebouw VU, eerste etage).